15 May 2015

Dịch Vụ Ăn - Uống Trên Sân Golf

from Vietnam Golf Magazine
April 2015

Food & Beverage Operations Enhance the Golfer’s Overall Experience

Cải thiện chất lượng dịch vụ F&B của các sân golf sẽ là cầu nối tuyệt vời gắn kết các golf thủ ở lại lỗ golf thứ 19 cũng như góp phần nâng cao hình ảnh các sân golf trong mắt các du khách. Bill Healey

Vietnam Golf Magazine
April 2015
Một ngày trên sân golf không chỉ đơn giản là đánh hết 18 lỗ, nó còn là nơi để bạn giao tiếp xã hội. Và tất nhiên hoạt động này không thể trọn vẹn khi bạn không cùng bạn bè sử dụng đồ ăn hay thức uống trên sân.

Bầu không khí trong lành trên sân golf sẽ mang đến những trải nghiệm ẩm thực tuyệt vời cho các hội viên và khách chơi. Với những thực đơn F&B hiện có cộng thêm các món ăn độc đáo, một CLB hoàn toàn có thể níu chân golf thủ ở lại dùng bữa thay vì lấp đầy dạ dày ở một nơi khác.
Thực tế, lợi nhuận dịch vụ F&B chiếm đến 25% tổng doanh thu của một sân golf, do đó các CLB cần phải tăng cường quảng bá hình ảnh của sân golf như một trong những địa điểm ẩm thực hấp dẫn của thành phố. Trên thế giới cũng đã có rất nhiều công ty quản lý golf đa quốc gia không ngừng nỗ lực để nâng cao trải nghiệm ẩm thực cho du khách.

Đối với những tay golf có quỹ thời gian eo hẹp, CLB nên cung cấp những thực đơn nhanh hay đồ ăn nhẹ để họ có thể lên sân ngay lập tức. Đồ ăn tại khu vực nướng sẽ là nơi tuyệt vời để cho CLB có thể giới thiệu những món sandwiches đặc trưng của sân golf.
Trên sân, golf thủ có thể dừng lại ăn uống tại các nhà nghỉ chân. Đối với một số CLB và các khu nghỉ dưỡng, trạm dừng chân không chỉ là chỗ cho golfer nạp năng lượng. Nhiều CLB đã tập trung vào việc cải thiện chất lượng dịch vụ tại trạm dừng vì họ thấy được điều này mang lại những trải nghiệm thú vị cho golf thủ.

Các CLB golf có thể tận dụng việc các golfer hiện nay thường mang điện thoại thông minh hay iPad lên sân golf. Bằng việc cho phép người chơi có thể đặt online trước món ăn một vài lỗ trước khi họ đến trạm dừng, golf thủ sẽ tránh được tình trạng quá tải và cải thiện nhịp độ chơi nói chung.
Hiện dịch vụ thực đơn ăn nhanh và đồ uống qua điện thoại đã có sẵn cho golfer ở nhiều sân golf. Một số nơi còn có cả dịch vụ “xe đồ uống” chay quanh sân để mang đến những đồ uống đa dạng cho các golfer đang khát nước nhưng lại ở quá xa trạm dừng tiếp theo.
Với cá nhân tôi, một trong những thời gian yêu thích của tôi là được ở quầy lounge của CLB sau một vòng golf. Thường được ưu ái gọi tên “lỗ golf thứ 19”, đây là nơi tình anh em và bằng hữu giữa các golf thủ được thể hiện khi cùng nhau chuyện trò và thưởng thức đồ ăn. Dù là ở Việt Nam hay bất cứ nơi đâu, lỗ golf thứ 19 cũng là một nơi tuyệt vời để thư giãn trong khi chờ đợi kết quả được công bố.

Tôi cũng đã thưởng thức nhiều thực đơn cuối tuần tại một số sân golf ở miền nam Việt Nam. Quả thật, các bữa tiệc buffet ở đây luôn hấp dẫn golf thủ và gia đình. Với không gian mở ngoài trời nhìn ra toàn cảnh sân golf, nhà hàng CLB thực sự là nơi yên bình để khởi đầu buổi sáng.
Cho dù bạn khởi đầu ngày mới bên gia đình, dừng chân tại trạm nghỉ hay trò chuyện bên chiến hữu sau buổi thi đấu – chất lượng dịch vụ F&B chắc chắn sẽ góp phần tăng thêm trải nghiệm trên sân golf cho golf thủ.


===== English Version =====

A day at the course is more than an 18-hole round of golf, it’s become a social occasion.  What social occasion would be complete without a bit of dining and drinking?  

The unique atmosphere a golf course provides should make it a can’t-miss dining experience for members, residents and visitors.  With a club staying current with their food and drinks menu, and by offering unique signature items, the club can attract a new crowd to the site while enticing current golfers to stay for a meal rather than dining elsewhere.

Since food and beverage sales accounting for 25 percent of all revenues at a typical golf course, it is essential that the clubhouse be promoted as one of the more popular dining venues in the city.  

Many multinational golf management firms have placed a significant effort on improving the dining experience. Troon Golf for instance, has a stated philosophy that “A great dining experience is the perfect accompaniment to the game of golf - for golfers, for spectators and for those who simply enjoy the pleasure of dining amid an atmosphere of stylish comfort and quality.”

Troon has rightfully noted that times have changed … they “offer a wide variety of upscale fare, in addition to traditional snack bar selections, is now a standard in the golf industry. Superb cuisine, fine wines from around the world, an extensive selection of domestic and foreign beers, and of course, great cigars are now standard at Troon-managed golf facilities.”

For the anxious golfer or those on a tight schedule, the club should also provide options for a quick meal at the grill or snack bar to allow them to get on course right away.  A quick snack at the Grill would be a good place for the club to offer a few of their signature sandwiches.

Out on the course, golfers have the ability to stop for snack or beverage at one or several halfway houses.  For some clubs and resorts, halfway houses have become more than just a quick snack in a shack at the turn.  Many clubs have newly focused on improving the quality and comfort of the halfway house, as they see it as enhancing not only the time spent playing golf, but the overall club experience  Halfway houses are now viewed as an extension of the higher standards provided to the guest.

Golf clubs can now take advantage of the fact that most golfers will likely be carrying a smartphone or iPad on the course. By allowing golfers to pre-order food a few holes before they reach the halfway house, they would improve traffic flow and improve overall pace-of-play.

A mobile snack & beverage option is available to golfers on many courses.  Several “Beverage Carts” are driven around the course offering various drink options to parched golfers who find themselves a bit too far from the next halfway house.

On a more personal note, one of my favorites is the time spent at the club’s lounge after a round of golf.   Commonly labeled the 19th hole, it is the highlight of fraternity and camaraderie amongst golfers sharing drinks and stories as they wind-down after a tournament.  Whether in Vietnam or worldwide, the 19th hole is a good place to unwind while  competition results are tabulated and winners are announced.

As for the finer dining, I have enjoyed the weekend brunch at a couple of the golf clubs in southern Vietnam.  Offering the best of both local and international fares, these large buffets attract both golfers and families as they spend a leisurely start to a Sunday morning.  With outdoor seating, a view of the golf course from any seat, the club’s restaurants offer a peaceful start to any morning.

Whether its a leisurely start to the day with family, a quick stop at the halfway house, or time spent with friends after a competition -- a club’s F&B services should enhance a golfer’s overall club experience.



No comments:

Post a Comment